LES EXPOSICIONS

Castellgalí sempre fou un punt estratègic, doncs dalt del cim al segle VI aC hi havia un assentament ibèric. Al raval de Boades al segle II aC, s’hi instal·laren el romans, i al s. X dC  en Galí, en el mateix lloc que tingueren la fortalesa els ibers, hi aixecà el castell medieval, (a l’època de la reconquesta), que acabaria donant nom al poble.
Des del castell es dominava l’aiguabarreig del Cardener amb el Llobregat, un lloc de defensa estratègica de frontera amb els musulmans i un símbol de poder dels senyors feudals davant els pagesos i senyors veïns. Amb els anys va esdevenir una important via de comunicació i comerç a peu del camí Ral a Minorisa –actual Manresa- fins a Montserrat.
Sala 1 - Benvinguda: Desenvolupament industrial i rural de la població i presó feudal
SALA 1

BENVINGUDA

Per a començar, a la Sala 1, trobarà la recepció i una primera introducció a la situació geogràfica de Castellgalí i del seu entorn. A través d’uns plafons, descobrirà el desenvolupament industrial i rural de la població.
PASSADÍS: El Museu guarda algunes sorpreses i aquesta és una d’elles. A la part dreta de la sala, podrà observar un passadís subterrani que va servir de presó feudal.
DIORAMA: Reproducció d’una fusteria amb vistes al poble.
SALA 2

ÍBERS I ROMANS

A la segona sala trobarem l’origen del poble: els assentaments íbers i romans que van suposar la primera ocupació estable de Castellgalí. Plafons amb les explicacions i la recreació d’una habitació romana.
AUDIOVISUAL: Una ràpida visita al jaciments arqueològics de Boades i la torre del Breny.
Sala 2 - Íbers i Romans: Primers assentaments estables a Castellgalí
Sala 3 - El Celler: Producció de vi des de l’època romana al raval de Boades fins els nostres dies
SALA 3

EL CELLER

La visita en condueix a una de les sales que millor conserva el seu estat original. Es tracta d’un celler amb elements dels segles XVIII, XIX i XX
Amb gran tradició al poble, el cultiu de la vinya ha estat present des de l’època romana al raval de Boades fins els nostres dies.
Després dels greus efectes de la fil.loxera a finals del s. XIX i l’arrancada de vinyes a partir dels anys 30 per la baixada de preus, des dels anys 80 a Castellgalí s’aposta per la producció de vins de qualitat incroporant-se a la DO Pla de Bages el 1995.
SALA 4

L’HABITACIÓ

Com era una casa del s. XIX? En aquesta sala ho descobrirem gràcies a un dormitori, que reprodueix aquesta estança amb elements típics de la comarca. També hi ha objectes de principis del s. XX .
Recrea un dormitori, amb un llit de barrots, calaixera, escaparata amb imatge, bressol, i altres elements que es podrien trobar a una habitació.
Sala 4 - L'habitació: L'habitació d'una casa del segle XIX a la comarca del Bages
Sala 5 - La cuina: Cuina típica de pagès amb foc a terra
SALA 5

LA CUINA

Aquesta és la sala més etnològica del museu. Disposa d’una finestra oberta al carrer i conserva un antic forn de pa. En ella hi trobarem la típìca cuina de pagès amb foc a terra, la cuina econòmica, la pica de pedra, la pastera, parament de cuina i tots els estris de les cases rurals.
També hi podem contemplar una caixa de núvia, una màquina de cosir de manubri, joguines, …
AUDIOVISUAL: alguns veïns i veïnes del poble ens explicaran les festes, les tradicions, les llegendes i les feines del passat.
SALA 6

FÒSSILS I MONEDES / ALTRES

A l’accés del celler, l’espai que queda sota l’antiga escala de la casa, reuneix en vitrines una col·lecció de fòssils marins i minerals de diferents indrets de la població; així com una vitrina amb numismàtica i altres objectes del passat.
Sala 6 - Fòssils marins, numismàtica i altres objectes